Sofia (în bulgara София), la poalele muntelui Vitoşa, are o populaţie de 1.178.579 (2001), şi este capitala Bulgariei în sud-estul Europei. Oraşul are statut de oblast şi se învecinează cu regiunile Sofia şi Pernik din Bulgaria.
Biserica Bojana din Sofia a fost înscrisă în anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Există urme arheologice care arată că Sofia era locuită acum şapte mii de ani, astfel că este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa. A avut mai multe denumiri în decursul timpului, iar ruine ale vechilor oraşe se găsesc şi astăzi.
Sofia era la început o localitate tracă numită Sardica. A fost capturată de romani în anul 29 şi devine capitala provinciei Dacia Mediatarrea. Distrus de huni în 447, oraşul a fost reconstruit de împăratul bizantin Iustinian I şi renumit Triadiţa. Cunoscut ca Sredeţ după cucerirea bulgară, a fost redenumit Sofia în 1376. Ocupat apoi de Imperiul Otoman în 1382 devine capitala provinciei turceşti Rumelia. Ocupată de ruşi în 1878 devine capitala Bulgariei independente în 1879. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ruşii capturează Sofia încă o dată şi înlocuiesc

Imagine:Sofiya location in Bulgaria.png
Imagine:Sofiya location in Bulgaria.png